Menu Close

Miskanty

Miskant chiński, miskant cukrowymiskant olbrzymi, to główni bohaterowie trawiastych ogrodów. 

Najliczniej uprawiany jest miskant chiński. Ma on tę przewagę nad pozostałymi, że nie jest ekspansywny, tzn. nie rozrasta się za pomocą kłączy i nie zagraża rosnącym w jego sąsiedztwie innym roślinom. Tworzy mocne źdźbła, sztywno wzniesione, utrzymujące się także w okresie zimowym. Może osiągać od 70 do 350 cm wysokości. Większość odmian, a jest ich przynajmniej 1000, jest bogato ulistnionych. Liście mogą być wąskie od 0,5 cm do 2-3 cm, często z grubym, białym nerwem po środku. Zwykle są ciemnozielone, u niektórych odmian kremowo paskowane wzdłuż lub w poprzek. Jesienią przebarwiają się na żółto, pomarańczowo i fioletowo. Kwiatostany, okazałe, gęste i miękkie dzięki włoskom, także mogą różnić się kolorami: od srebrzystego przez żółty, różowy, czerwony do brązowego. Umieszczone są bezpośrednio nad liśćmi lub nawet około 0,5 m nad nimi. Pierwsze zaczynają kwitnienie w lipcu, a ostatnie nawet w listopadzie. Dobrze zimuje w cieplejszych rejonach kraju, w pozostałych wymaga okrycia na zimę.

Miskant cukrowy, to gatunek przeznaczony do dużych ogrodów, na znaczne powierzchnie, gdzie może się swobodnie rozrastać. Dorasta do około 150-180 cm wysokości. Ma kłącza grubości ołówka, mocne i ekspansywne. Jednak w dużej przestrzeni ogrodowej jest niezastąpiony. Wcześniej od poprzedniego zaczyna wegetację, wcześniej też zakwita, bo nawet już w lipcu, wcześniej też przybiera jesienne barwy- nawet w sierpniu/wrześniu, żółknie a potem brązowieje. Kwiatostany ma srebrzyste, miękko owłosione, mniej okazałe od miskanta chińskiego. Jest bardziej odporny na mróz.

Najwyższy jest miskant olbrzymi, który na glebach o stabilnej wilgotności dorasta nawet do 300-400 cm. Ma bardzo mocne kłącza, grubości palca wskazującego. Rozrastają się one na boki ale nie w takim szybkim tempie jak kłącza miskanta cukrowego. Ma bardzo mocne źdźbła, drewniejące u nasady – przez to wykorzystywane są na biomasę. Ulistnione są na całej długości, ponieważ zakwita rzadko, w listopadzie, tylko podczas długiej, ciepłej i wilgotnej jesieni. Uprawiany jest zwykle gatunek, odmiany są nieliczne, mało znane. Zimuje podobnie jak miskant chiński. 

Miskanty to piękne rośliny ogrodowe. Ze względu na dużą siłę wzrostu, zmieniają przestrzeń ogrodu: wiosną po przycięciu maja około 20 cm wysokości, latem intensywnie rosną, po to by jesienią osiągnąć maksymalne rozmiary, tj. nawet 300 cm. Nie można zastąpić ich żadną inną rośliną. Miskanty chiński i olbrzymi głównie stosuje się w kompozycjach rabatowych, ale także wykorzystywane są na osłony i żywopłoty. Miskant cukrowy sadzony jest przy zbiornikach wodnych i w dużych grupach.

Wymagają gleb żyznych, umiarkowanie wilgotnych i stanowisk słonecznych. Najlepiej ściółkować je korą sosnową, a na zimę okrywać kopczykiem z kory. Rosną szybko, okazując swoją docelową wysokość już w 3-4 roku po posadzeniu.

Polecamy